Cloud Bread koolhydraatarme “broodjes”

Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van het hele idee om van alles en nog wat te vervangen door alternatieven, omdat je dan nog steeds de gedachte in stand houdt dat sommige producten móeten. Brood is er zo eentje van. En nou zal ik de eerste zijn die toegeeft, dat ik super kan genieten van een lekkere verse bruine boterham met oude kaas. Of een vers warm geroosterd sneetje witbrood met boter.

Probleem voor mij is echter, dat ik begin te eten en niet meer stop. Als ik de kans krijg, zou ik een half witbrood gedachteloos naar binnen kunnen werken. En eerlijk gezegd wil ik dat gewoon niet meer. Dus ik ga het koolhydraatrijke brood “verbannen” uit mijn leven.

Terwijl ik aan het zoeken was naar ketogene recepten (LCHF), kwam ik “cloud bread” tegen.

Cloud bread is super makkelijk te maken en bestaat uit maar een paar ingrediënten: Eieren, wijnsteenzuur (cream of tartar), cream cheese en smaakstoffen. De smaakstoffen in de meeste recepten die ik ben tegen gekomen online zijn vooral zoet. Maar daar hou ik persoonlijk niet zo van. Ik kies namelijk liever voor hartig. Op een of andere manier zit ik daar sneller (en langer!) door vol. Dus wat mij betreft bestaan de smaakstoffen uit zout. Of peper, knoflook, allerlei kruiden…

Ingrediënten voor cloud bread:

3 Eieren

3 Eetlepels cream cheese (60 gram)

1/4 Theelepel wijnsteenzuur (cream of tartar) (1 gram)

smaakstoffen zoals zout, peper, knoflook, kruiden

Hoe maak je cloud bread

  1. Verwarm de oven op 150 graden.
  2. Scheid de dooiers van het eiwit in 2 aparte schalen. Om er voor te zorgen dat je het eiwit stijf kan kloppen, moet de schaal en klopper absoluut vetvrij zijn! Voeg de (op kamertemperatuur) cream cheese toe aan de eierdooiers en klop dit tot een gladde massa. Als je wilt kan je dit mengsel op smaak brengen met kruiden, zout, peper knoflook etc.
  3. Dan is het tijd om het eiwit stijf te kloppen. Voeg het wijnsteenzuur toe (dit zorgt dat het eiwit beter stijf blijft en de cloud bread een lekker luchtige structuur behoudt) en begin te kloppen. Je bent pas klaar als je de kom met eiwit op de kop kan houden zonder dat er iets uit valt.
  4. Schep het dooiermengsel heel voorzichtig door het stijve eiwit tot het egaal vermengt is. Zorg hierbij ervoor dat de lucht niet uit het eiwit wordt geslagen, dus heel rustig en voorzichtig aan!
  5. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel het eiermengsel in verschillende hoopjes. Als je het cloudbread gebruikt voor een eggfast is het misschien handig om 3 of 6 hoopjes te vormen, zodat je per hoopje weet hoeveel eieren je hebt gegeten.
  6. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de cloud bread af in 15-25 minuten tot ze mooi goudgeel zijn.
  7. Haal de plaat uit de oven en verwijder de cloudbread van het bakpapier.
  8. Laten afkoelen op een rekje en dan kun je ze tot 3 dagen bewaren in een tupperware bakje in de koelkast, als ze dan nog niet opgegeten zijn!

 

cloud-bread-recept

Je kan de cloudbreads gebruiken als ware het boterhammen. Je kan er dus allerlei sandwiches mee maken of gewoon roosteren als toast met beleg naar keuze!