Wat een gelul, dieten werken wel!

Motivation-Picture-Quote-Success-Inspiration-Picture-QuoteIk hoor steeds vaker om me heen, dat diëten niet werken.

Dat ze er voor zorgen dat mensen alleen maar zwaarder worden. Dat je eigenlijk, om een gezond lichaamsgewicht te krijgen, nooit meer moet diëten. En dat ze juist de boosdoener zijn, de oorzaak van het alsmaar stijgende overgewicht.

En dat je dus eigenlijk, als je veel te zwaar bent, maar niét op dieet moet gaan. Maar wel gewoon eten. “Gezond” eten dan natuurlijk. En méér bewegen. Want dan val je af.

Het grappige is dat opmerking “diëten werken niet” vaak gebruikt wordt door mensen die hun geld verdienen met het helpen afvallen. Of het staat op een website die daarna zonder schroom hun eigen “voedingsplan” aanbiedt tegen de kleine vergoeding van honderden euro´s … “want dat heb je toch wel voor je gezondheid over?”. En tja, als je het een voedingsplan noemt, is het ineens geen dieet meer?

Ik ben gaan zoeken. Naar wat het woord “dieet” nou precies betekent:

Wikipedia zegt er dit over: “Een dieet is een voeding die aan een specifieke leefregel voldoet. Het woord dieet is afgeleid van het Griekse woord diatia, hetgeen zoveel betekent als “leefregel”. Een dieet is een samenstelling van voedingsmiddelen. Deze kan aangepast zijn om bepaald doel te bereiken. Vaak wordt een dieet aangepast om de energiewaarde van de maaltijd te verlagen, of juist te verhogen. Daarnaast kan een dieet ook gericht zijn op het weren van bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan zijn uit medische, ideologische dan wel religieuze redenen. ”

Een samenstelling van voedingsmiddelen. Ok… klinkt mij in de oren als een voedingsplan. Je manier van eten. Het is voeding die aan een specifieke leefregel voldoet. En als jouw leefregel is dat je hollandse pot eet, of gewoon wat je lekker vindt, wat dan?

Nog meer definities:

“regels voor wat je wel en niet mag eten en drinken”

“voorgeschreven voedingswijze ”

“aanpassing in het eetpatroon”

“Dieet is een speciale wijze van voeding, toegepast om ziekten te voorkomen of te behandelen, resp. om een goede lichamelijke conditie te verwerven. Iedere evenwichtig samengestelde voeding bevat de benodigde hoeveelheid van de zes voor de mens essentiële bestanddelen: eiwit (proteïne), koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen en water. ”

En zo gaat de lijst door.

De terugkerende gedachte is echter, dat het gaat om een verandering van voeding, met een specifiek doel (in veel gevallen dus afvallen) voor een bepaalde persoon.

En het grappige is, dat als die persoon die verandering van voeding precies doorvoert, het specifieke doel behaalt wordt. Dus dat het wél werkt om dat doel te behalen!

Als jij normaal gezien altijd vet veel calorieën eet per dag, weinig beweegt en beetje bij beetje je gewicht omhoog ziet gaan, is het logisch dat als je een verandering aanbrengt in dat voedingspatroon door minder calorieën te gaan eten, je niet meer omhoog gaat in gewicht of zelfs afvalt.

Diëten werken dus wél en ze werken zelfs verrekte goed! Minder calorieën binnenkrijgen dan dat je op een dag verbrandt, heeft gewoon als resultaat dat je afvalt. Zonder uitzonderingen. Punt.

Wat je nu vaak ziet bij heel veel diëten, is dat er slogans gebruikt worden als “BLIJVEND RESULTAAT”, of “voor eens en altijd”. Maar dat is natuurlijk een belachelijke en vooral onmogelijke claim.

Want op het moment dat iemand stopt met een dieet en weer terugvalt in hun oude voedingspatroon met teveel calorieën, komt die persoon aan.

Het voedingspatroon dat er voor gezorgd heeft dat ze veel te dik zijn geworden, zal er namelijk voor zorgen dat die kilo´s er binnen no time weer bij zitten.

Niet omdat het dieet niet werkt!

Het oude voedingspatroon zorgt voor die extra kilo´s!

Teveel calorieën per dag leidt tot overgewicht.

 

Ik moet dus stiekem altijd een beetje lachen als ik mensen hoor praten over een normaal eetpatroon. Dat je, als je stopt met “diëten”, weer “normaal” moet gaan eten. Want wat is normaal dan? Het eetpatroon dat het voedingscentrum ons voorlegt? En heel eerlijk… wie eet er nou volgens de richtlijnen van het voedingscentrum?

Voor mijn leeftijd zou dat zijn:

  • 200 gram fruit
  • 200 gram groente
  • 200 gram aardappelen/rijst/pasta/peulvruchten
  • 6 sneetjes brood
  • 1,5 plak kaas
  • 450 ml melkproducten
  • 150 gram vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesvervangers
  • 15 gram bak en braadproducten
  • 30 gram halvarine
  • 2 liter dranken inclusief melk.

Een totaal standaard advies, dat niet kijkt naar mijn lengte, mijn gewicht, mijn bouw, mijn dagelijkse beweging, de uren dat ik sport, mijn totale levensstijl. Maar dat zou dus gekwalificeerd kunnen worden als een normaal eetpatroon, inclusief de halvarine die daar door sponsoring van Unilever tussen dat lijstje staat. Maar dat terzijde.

Maar wat is nou normaal? Is het normaal van 20 jaar geleden nu niet meer normaal? Is het eten van vleesvervangers met alle geur-smaak en conserverings middelen normalen dan het eten van bijvoorbeeld meer groente? Moeten we het accepteren vleeswaren te eten terwijl daar steeds vaker en meer suiker en zout aan toegevoegd wordt?

Is zo´n lijstje nou inderdaad de standaard, zonder verder te letten hoe die producten uiteindelijk op ons bord belanden en in welke vorm?

Nou vraagt men mij wel eens, hoe ik mijn kilo´s ben kwijtgeraakt dit afgelopen jaar. En voor mij is het onderhand zo duidelijk als wat. Door het dieet dat ik heb gevolgd namelijk! Ik heb structurele veranderingen aangebracht in mijn voeding, waardoor niet alleen een “tekort” aan calorieën ontstond, maar ook een overvloed aan vitamines, mineralen en andere bouwstoffen die mijn lichaam energie hebben gegeven om lekker te kunnen sporten.

Zolang ik mijn “regels wat je wel en niet mag eten” volgde, viel ik af. En die waren simpel. Geen alcohol, geen toegevoegde suikers, gewoon lekker fruit, heel veel groente eten, peulvruchten en voldoende vis vlees en eieren. Geen bewerkte meuk. En zolang ik me aan mijn eigen regeltjes hield, was alles appeltje eitje en ging mijn gewicht naar beneden.

Voor mij werkt een DIEET dus wel. Zo klaar als een klontje. Minder calorieën eten heeft altijd datzelfde resultaat.

Wat bij mij echt het punt is dat me opbreekt, is mijn verslaving. Puur en helder. En het is me overduidelijk dat ik daar mee aan de slag moet. Net als toentertijd met het roken. Kijken waar en waarom ik fout ga. En wat ik eruit haal dat belangrijker is op dat moment in mijn hoofd, om mijn doelen compleet te vergeten.

Zoeken hoe ik er mee om moet gaan. Niet allen om te voorkomen dát de geschiedenis zich herhaalt, maar ook om áls dat gebeurt, er voor te zorgen dat ik snel weer terug kan schakelen naar wat wel werkt voor mij.

Weer die mentale knop om, een herstart of doorstart maken of hoe je het ook wilt noemen.

En dat ga ik dus doen. Even een statement voor mezelf maken. Weer vol de focus op mijn gezondheid, op mijn gewicht. Me vrij maken van de troep in mijn lichaam. De blik weer op energie, kracht en lekker kunnen trainen.

Want 1 ding is zeker, ik wil niet terug naar af.

Hoe en wat ik precies ga doen? Dat laat ik jullie gedurende deze komende periode weten. Ik ben in ieder geval van plan er vol voor te gaan! Want die resultaten, daar zorg je natuurlijk zelf voor, al dan niet met hulp van een steuntje in de rug. 😉