Suikervrij eten en meer raar gedoe

no-sugarAls je mijn blog een beetje volgt, zul je misschien mijn verhaaltjes hebben gelezen over moderatie en mijn strijd tegen mijn eetverslaving.

Ik ben dan ook al een behoorlijke tijd bezig met uitzoeken wat wel en niet werkt om uiteindelijk achter de beste manier voor MIJ te komen om fit en energiek door het leven te gaan.

Na talloze dieten, stromingen en maniertjes te hebben uitgeprobeerd, ben ik blij dat ik afgelopen jaar eindelijk een beetje heb geleerd dat eten in de eerste plaats moet dienen als voeding voor je lichaam. Brandstof om al datgene te kunnen doen dat je graag wilt doen. Energie om lekker te kunnen trainen.

Ja ik weet het, voor de meeste mensen lijkt dat de normaalste zaak op de wereld, voor mij was dat het dus niet!

Maar zelfs met mijn blik de juiste richting in en een behoorlijke portie motivatie, blijf ik terugvallen op de momenten dat ik van mijn eigen denkwijze stapte.

Als ik denk ok, dan toch maar minder “extreem” en wat meer “zondigen”, want dat schijnt “beter” te zijn, want je zou moeten kunnen modereren.

En juist op die momenten ging (en ga!!) ik weer gruwelijk fout. En met gruwelijk bedoel ik mega-alle-remmen-los-vreetbuien fout. Naar-de-supermarkt-rijden-voor-chocolade-koeken-chips-zonder-controle fout.

Het leek me een goed idee om eens dieper in de materie van het suikervrije eten te duiken.

Voor mij leek de term “suikervrij” me nogal duidelijk: Geen (toegevoegde) suiker. Totdat ik verschillende sites begon te lezen en facebook groepen begon te volgen waar men het nergens anders over had.

En wat ik tegenkwam kan alleen maar schokkend genoemd worden.

Mensen die elkaar venijnig proberen af te troeven met hun absolute waarheid, of elkaar naar beneden trapten omdat “men” zich niet aan de regels hield van het “suikervrije” circus.

Ieder zijn eigen mening natuurlijk, maar persoonlijk schrik ik er behoorlijk van. Wat mij echter opvalt binnen de hele “suikervrije beweging” (als je het zo mag noemen) is dat iedereen compleeeeet gefocust is op 1 ding:

!!!!S-U-I-K-E-R!!!!!

Continue, de hele dag bezig zijn met suiker dit, suiker zo, suiker zus, suiker dat …. om het dan niet te eten.

Bezig met labels lezen terwijl het zoveel makkelijker is om gewoon verse producten te kopen ZONDER etiketten.

Kijken welke suikers erin zitten (hallo, hadden we het niet over suikervrij!?) en welke suikers wel en niet mogen. Eeeeeh….. nogmaals…. suikervrij… maar wel honing, aguavesiroop, moutstroop, rijststroop, appelstroop etc huh?

Dat lijkt mij allemaal toch verdacht veel op suiker.

Ik zoek verder naar informatie en kom uit bij Kenniscentrum Suiker en Voeding. Op hun website lees ik het volgende:

Suiker past in een gevarieerd voedingspatroon. Maar overconsumptie van suiker is niet goed. Dat geldt voor alle voedingsmiddelen, dus ook voor suiker. Overgewicht en obesitas moeten we met zijn allen terugdringen. Alle calorieën tellen daarbij mee, ook die van suiker. Er zijn volop producten met weinig of vrijwel geen calorieën te koop. De consument kiest zelf en moet daarvoor goede informatie krijgen op de verpakking, over de voedingswaarde, de hoeveelheid suikers en de calorieën. Kenniscentrum suiker & voeding is het expertisecentrum dat wordt gefinancierd door Suiker Unie. De professionals die bij het kenniscentrum werken, zijn betrokken bij diverse nationale en internationale overlegorganen en adviescolleges.

 

Dat klinkt mooi. “Gevarieerd voedingspatroon” (dat vindt iedereen gezond klinken namelijk), een beetje gif maakt niet uit, zolang je maar varieerd. “Overconsumptie niet goed”,  “overgewicht en obesitas met zn allen terugdringen” tja dat zou mooi zijn zeg.  Ah, en dan komt daar de aap uit de mouw: expertisecentrum dat wordt gefinancierd door Suiker Unie….

Voor de niet oplettende lezer, daar staat dus… WORDT GEFINANCIERD DOOR SUIKER UNIE… Tja, want het komt natuurlijk geweldig uit voor de Suiker Unie, dat professionals die bij dit expertisecentrum werken vinden dat suiker in ons voedingspatroon hoort.

Hoe misleidend is deze zo professioneel opgezette website?! Worden we niet met z´n allen compleet voor de gek gehouden waar we bij staan?

Dat is toch net zo krom als voedingsadviezen die uiteindelijk voortkomen uit de financiële bijdragen van Unilever en andere voedingsindustrie multinationals?

Maar die grote-rijke-mega-bedrijven hebben het goed voor elkaar, want inmiddels denkt het merendeel van de ouders van nu, dat het goed is om je kinderen suikerwater te geven en dat mierzoete fruityoghurt hapjes helpen in de groei als gezond tussendoortje.

Verder zoekend kom ik de ene website na de andere tegen, volgeladen met “suikervrije” recepten. En dan zakt mijn broek af. Want het merendeel van die recepten zijn voor het maken van koeken, chocoladebonbons en taarten. “Suikervrij-want-dan-mag-het-en-is-het-“gezond”…… ook al zitten er dan ik weet niet hoeveel calorieën in en verder weinig voedingsstoffen… het maakt niet uit, want het is “suikervrij dus gezond”.

Waarom ligt de focus niet gewoon op groente, fruit, peulvruchten, eieren, vlees, vis etc?

Gewoon producten zonder label, recht van het land. Zonder toevoegingen. Zonder gezever over E-nummers.

Een van de dingen die ik heb gedaan dit afgelopen jaar, is me juist focussen op echte voeding, vol vitamines, vol mineralen en daar lekker van te genieten. Het lijkt me namelijk vreselijk als je de rest van je leven moet gaan zitten focussen op hetgeen “je niet mag eten”, “niet kan eten” of wat dan ook…. dat is toch gewoon een super negatieve manier om met eten om te gaan?!

Ík heb vandaag in ieder geval een lekker all-the-sugar-you-can-eat-dagje.

De eerste banaan is namelijk al op terwijl er een ananas, peer, appel en de rest van de fruitschaal op me ligt te wachten. Eet smakelijk mensen!