Stoppen? Nooit!

bfit4life6M´n gezicht wordt smaller, de dubbele onderkin is nagenoeg verdwenen en iedere week weer zitten mijn kleren losser en gemakkelijker.

Ik begin weer spieren te zien die eerst verborgen zaten onder een grote lading vet en beetje bij beetje begin ik weer een taille te krijgen.

De hoeveelheid kracht en energie die ik voel deze afgelopen maanden is overweldigend, bijna verslavend zelfs.

En meer dan eens is het gebeurd dat ik ineens met tranen in mijn ogen sta, gewoon omdat ik voel dat ik eindelijk weer de controle heb over mijn eigen lijf.

De blik in mijn ogen is er een die ik lange tijd niet heb gezien, levendig, stralend en blij.

En dan is het bijna grappig als mensen me vragen tot “hoever ik door wil gaan”. Want 25 kilo eraf is natuurlijk geweldig, maar ik moet wel oppassen “dat ik niet doorsla en anorexia krijg”.

Deze opmerking heb ik al zeker 5 of 6 keer gehoord deze afgelopen maanden en pas gisteren drong het tot me door hoe raar de vraag hoe lang ik door wil gaan is, zeker gezien ik nog boven de 100 kilo zit!

Want ook al ben ik veel afgevallen, ik ben nog láng niet op een gezond gewicht!

Ja, ik wil inderdaad ruim 50 kilo afvallen. En geloof me, zelfs als ik 50 kilo afval in totaal, zit ik nog verre van een anorexia lichaam!

De vraag, “hoever wil je doorgaan”, heeft echter één grote negatieve lading, die weinig mensen zo in eerste instantie door zullen hebben. Het impliceert namelijk dat ik dit zou doen “voor mijn gewicht”.

En, erger nog, dat als ik mijn “ideale gewicht” bereikt heb, ik “klaar ben”.

Niets is minder waar. Op 1 januari ben ik begonnen met een nieuwe levensstijl, niet met een dieet om af te vallen.

Ja, mijn gewicht zat in de weg. Maar wat meer in de weg zat, was mijn mindset. Ik zat opgesloten in mijn eigen lichaam. Ik kon me niet meer vrij bewegen, raakte uitgeput van een trap opgaan. Moest continue van te voren denken hoe ik bepaalde dingen ging doen, omdat een zwaar en groot lijf me in de weg zat.

De verandering in levensstijl is vooral een verandering in mentaliteit en doelstellingen. Ik wil weer volop van het leven kunnen genieten. Vrij kunnen bewegen. Energie hebben voor alles dat ik graag zou willen doen en voelen.

En na al het harde werken en trainen, wordt het ene geluksmoment opgevolgd door het andere.

De ene keer is het de kick van een 37 kilometer MTB track uitrijden, de andere keer een geluksrush omdat ik “gewoon” 3 uur achter elkaar kan spinnen.

Dat zijn dingen die een half jaar geleden onmogelijk waren en ik me zelfs niet voor dúrfde te stellen, maar die ik nu gewoon kán!

En die me laten zien dat mijn lichaam tot veel meer in staat is dan ik ooit had durven dromen en hopen. Maar het betekent dus ook dat ik nog veel groter kan dromen dan ik nu doe…

Ik ben niet bezig met een dieet om af te vallen. Ik ben bezig met sterk en gezond worden. Hoe kan iemand daar in hemelsnaam mee stoppen?