Plan B, Omdat Plan A Niet Altijd Meteen 100% Werkt

fotoNa mijn schrikwekkende aha momentje verwerkt te hebben, is het tijd om weer vooruit te kijken en door te zetten. Want wat er ook gebeurt, mijn uiteindelijke doelstelling van een gezond gewicht ga ik halen. En nu dat plan A niet helemaal gaat uitgekomen, is het tijd om terug te vallen over te schakelen op plan B.

Een paar weken geleden heb ik gehoord dat mijn cyclemaatje-vriendin Gertie en ik zijn ingeloot om deel te mogen nemen aan de Amstel Gold Race Toerversie 2015.

Voor mij is dat de perfecte kans om een nieuwe richtdatum te hebben waarop het belangrijk is om een gezond gewicht te hebben.

Iedere kilo extra telt immers, als je de heuveltjes in Limburg op moet!

Mijn nieuwe richtlijn is dus om op 18 april 2015 op een gezond gewicht te zitten, in mijn geval, 75 kilo. En dat zou betekenen dat ik dan in totaal 56 kilo zou zijn afgevallen sinds 1 januari 2014.

 

Het Eerste Gedeelte van Plan B: Voeding

Mijn plan B bestaat uit herhalen wat voor me werkt; hetzelfde doen als tijdens de start van 2014. Die formule heeft voor mij prima gewerkt en duidelijke regels zijn voor mij nou eenmaal makkelijker vol te houden.

Dat betekent concreet dat ik in 2015 weer kies voor:

  • 100 dagen alcoholvrij
  • 100 dagen suikervrij
  • 100 dagen clean eten

Nou kwam ik toevallig eergisteren een artikeltje tegen online, over eetverslavingen en hoe een eetverslaafde eigenlijk net zo te werk moet gaan als een alcoholverslaafde of drugsverslaafde. Diep in me loop ik hier al lang over te denken maar als ik het er over heb met anderen, krijg ik vaak te horen “dat je ook wel een beetje moet kunnen genieten” of “af en toe kunnen zondigen”.

Dat af en toe zondigen, is gebleken deze afgelopen maanden, is voor mij, op DIT moment, on-mo-ge-lijk. Het werkt gewoon niet. Ik kan niet “een beetje zondigen”. Een zak chocoladekruidnoten is een te grote uitdaging. Ik kan niet maar een paar kruidnoten eten en de zak dan weg leggen. Zodra ik begin is er geen stoppen aan, tenzij ik zo van mezelf baal dat ik de zak halverwege in de vuilnisbak gooi. En als ik 1 zak heb leeg gegeten, dan is de kans groter dat er nog een zak volgt, en nog een.

Een neerwaardse spiraal die voor mij erg moeilijk te doorbreken is als ik eenmaal erin zit.

Dus voor 2015 betekent het 100% dedicatie, “cold-turkey” geen suiker, geen troep-eten, geen alcohol maar gewoon 100% clean eten.

Het Tweede Gedeelte van Plan B: Sporten

Daar waar ik vorig jaar begón met sporten, is het dit jaar echter anders. Ik ben al een tijdje bezig met kracht training, spinnen en fietsen, dus ik geloof dat mijn conditie ten opzichte van toen “enigszins” verbeterd is en ik gerichter kan gaan trainen. Ik weet ook beter waartoe ik in staat ben en wat ik aankan als ik in de juiste flow zit.

Vandaar dat ik naast de Amstel Gold Race (65 km) op 18 april 2015, nog aan een paar andere sportieve evenementen wil deelnemen:

  • 4,5 uur spinnen op 11 januari in Antwerpen
  • 8 uur spinnen op 18 januari tijdens de SenseCycle tbv VIBO de Brem in Oud-Turnhout
  • 4 uur spinnen op 27 februari tbv Alpe d´HuZes
  • 6 uur spinnen op 15 maart tijdens de Cyclemaster Hoofddorp tbv Make a Wish
  • 2 mei 2015 Classico Boretti (110 km) vanuit Rhenen

Ik heb dit expres zo gepland, omdat het betekent dat ik door moét gaan met sporten, zelfs al zou ik even iets minder zin hebben. Maar het betekent ook dat ik mezelf kan uitdagen. Kijken wat ik aankan als ik doorzet. Mezelf bewijzen dat ik tot meer in staat ben dan ik ooit had gedacht voor 2014. Maar vooral ook puur genieten van iets dat ik heel erg graag doe: Indoor Cycling en fietsen.

Het feit dat ik op 1 januari er weer compleet vol tegenaan wil gaan, betekent uiteraard niet dat ik tot die tijd niets ga doen of het er maar even bij laat zitten. Alles wat ik er voor januari af krijg is namelijk mooi mee genomen. Plus ik moet natuurlijk wel een beetje in vorm zijn om 8 uur achter elkaar te kunnen spinnen op 18 januari!

Voor het geval plan B niet werkt, heb ik ook al plan C klaar!

Jawel, ik neem absoluut geen risico´s meer. Dat gezonde gewicht MOET gehaald worden in 2015. En ik ben niet van plan te “stoppen”. En zeker niet voordat ik het inderdaad heb gehaald. Ik moet voor mezelf weer voelen hoe het is om geen extra gewicht mee te slepen. Ik moet voor mezelf weten dat ik het kán.

Ik ben altijd heel erg met voeding bezig geweest, heb in een ver verleden de hotelschool gedaan, in restaurants gewerkt en ik hou gewoon heel erg van lekker eten. Maar ik ben ook al jaren en jaren een zogenaamde “ervaringsdeskundige” in alles dat met dieten te maken heeft, en denk er al sinds mijn nieuwe levensstijl over na om inderdaad gewichtsconsulente te worden.

Natuurlijk was dat aan het begin van het jaar nog niet echt reëel, maar een paar weken geleden ben ik dan toch begonnen met de studie. Het lijkt me namelijk geweldig om anderen te kunnen motiveren om de strijd met de kilo´s aan te gaan en te winnen. En ik geloof ook zeker dat mijn eigen ervaringen daarbij gaan helpen.

Dus voor het uiterst extreem rare geval dat plan B niet lukt, heb ik nog een stok achter de deur. Op 27 juni moet ik namelijk mijn examen doen om gewichtsconsulente te kunnen worden. En op zo´n examendag wil ik natuurlijk geen overgewicht meer hebben!

 

Call me Crazy Maar Eigenlijk Wil Ik Mezelf Nog Verder Uitdagen!

En dan is er nog 1 ding waar ik heel graag naar toe wil werken, en wat me echt super geweldig lijkt om te doen. Ik zou namelijk dolgraag 500 kilometer willen kunnen fietsen op 1 dag. Hoe langer ik er over nadenk, hoe enthousiaster ik word bij het idee dat te kunnen doen. Om te kunnen vertrekken met mijn Bullsje, gewoon relaxed door te trappen en genieten van de weg.

Natuurlijk zou het leuk zijn dat met iemand samen te kunnen doen, maar ik geloof niet dat er iemand in mijn omgeving zo gek zal zijn om zich als vrijwilliger aan te melden en met me mee te fietsen… (hint… als je wel zo gek bent, neem contact met me op, wie weet?!).

Maar het zal er wel op uitdraaien dat ik uiteindelijk een dag prik ergens in de zomer om het gewoon te doen. Te vertrekken en gewoon door te blijven fietsen tot de 500 km grens is behaald, óf al mijn reserve banden kapot zijn en plakkertjes op, ik doodmoe van de fiets val of gewoon besluit dat genoeg genoeg is.

Dus wie weet in 2015…