Over Mij

De korte versie:

10513515_669348896454071_6842356443119907069_n

 

De langere versie:

Voor mijn gevoel ben ik altijd te zwaar geweest. In de brugklas van de middelbare ben ik begonnen aan mijn eerste dieet. En sinds die tijd heb ik van alles “geprobeerd en gedaan” om lichter te worden.

Als ik foto´s zie van die tijd, was dat allemaal nergens voor nodig. Ik had geen dieten nodig, maar een beter zelfbeeld, zelfvertrouwen en zelf-liefde.

De laatste 15 jaar is mijn gewicht echt behoorlijk toegenomen. 12 Jaar geleden ben ik door de magische grens van 100 kilo gegaan en  ben er daarna altijd boven gebleven.

Sinds 1 januari 2014 heb ik op een redelijk drastische manier de knop omgezet. Het was tijd om voor eens en altijd af te rekenen met al die kilo´s die ik meezeulde en die mijn leven aan het verpesten waren.

Op dat moment woog ik maar liefst 132 kilo. Met een lengte van 1.74m betekende dat een BMI van 43.3; morbide obesitas of wel dodelijk overgewicht. Ik was een BBW, alsof zoveel overgewicht “beautiful” zou zijn…

Het was dus echt hoog tijd om alles te doen dat in mijn macht lag (en ligt) om mijn leven te redden. Ik was diep ongelukkig, zat opgesloten in mijn lichaam, had totaal geen energie en was “alles” totaal beu.

In september ben ik voor het eerste weer onder die 100 kilo gedoken en niet langer meer een “BBW” (wat een vreselijke omschrijving is dat toch!) door van maat 54 naar 44 te gaan.

Dit heb ik gedaan zonder (medische) hulp – al zou ik iedereen in die situatie aanraden wél hulp te zoeken– en zonder dieetpillen of extreme dieten.

Sporten & Beweging

Ik sport nu bijna dagelijks en in de zomer kan dat oplopen tot een uurtje of 15 per week. Niet omdat het moet, maar omdat ik er vreselijk van geniet.

In eerste instantie was dat een hele omschakeling, maar nu zou ik het niet meer willen/kunnen missen. Het sporten is zelfs zo belangrijk voor me geworden, dat ik in februari 2015 ben gestart met een opleiding cycle instructor en daar ook mijn diploma voor heb gehaald.

Verder hou ik van deelnemen aan spinning marathons en het rijden van langere toerritten. Gewoon, omdat het kán.

Voeding

Ik probeer bijna altijd zo bewust mogelijk te eten. Voor mij betekent dat concreet gezien dat ik zoveel mogelijk bewerkt voedsel uit de weg ga (dus geen pakjes, zakjes, kant en klaar maaltijden etc), geraffineerde en toegevoegde suikers vermijd, heel veel groente eet en een redelijke hoeveelheid eiwitten en gezonde vetten.

En ja, bij tijd en wijlen tel ik mijn calorieën, als ik weer omhoog ga en actie moet ondernemen. Want inmiddels weet ik als geen ander hoe belangrijk de balans is tussen calorieën in en uit, en dat ik daar altijd rekening mee zal moeten houden.

Mijn ervaringen wil ik delen

Belangrijk is te vermelden dat ik geen diëtiste ben, geen professioneel sporter, expert of iets anders in die richting. Ik heb geen jarnlange medische achtergrond en hetgeen ik hier deel op deze site is puur gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en gedachtes.

Je zou me wel ervaringsdeskundige kunnen noemen. Ik weet precies hoe het is om te dik te zijn, aan te komen en af te vallen, te jo-jo-en en alle rare kronkels in je hoofd die je van je doelen afhalen.

In 2015 ben ik begonnen met de opleiding gewichtsconsulente, om meer te leren over het verkrijgen en behouden van een gezond gewicht. Inmiddels heb ik mijn diploma gehaald en hoop inderdaad hier andere mensen mee te kunnen helpen.

Want ik weet als geen ander hoe moeilijk het daadwerkelijk is om écht zo´n grote verandering voor elkaar te krijgen. Ik weet waar de vallen zitten, ik ken de ups and downs. Dat is ook precies de reden waarom ik ook de mindere momenten deel, hoe pijnlijk, emotioneel of beschamend die ook zijn.

Want ze worden vaak verborgen gehouden en ik geloof dat het belangrijk is dat taboe te doorbreken.

De reden dat ik deze site ben begonnen is omdat ik mezelf heb beloofd dat ik de rest van mijn leven er alles aan zal doen om me fitter en energieker te voelen en bewuster met mijn gezondheid om te gaan. En wie weet is er af en toe iemand die mijn blog leest en denkt “a-ha”… of zich gesteund voelt door mijn woorden.

Mocht het zijn dat je na het lezen van mijn blog er iets aan hebt gehad, laat het me dan weten!

 

Mijn favoriete blogposts die je zeker moet lezen: