Nog Even Een Eindsprintje in 2014

IMG_1457Toen ik op 1 januari dit jaar begon aan mijn “grote afvalavontuur” had ik nooit verwacht dat ik daadwerkelijk zo ver zou komen.

Natuurlijk was ik vol goede moed en had ik me zo goed en kwaad als ik kon voorbereid.

Maar diep in mijn hoofd bleef er altijd een stemmetje actief dat bleef doorzeuren. Waarom zou het nou wel lukken na al die mislukte pogingen?

Ik was immer al zolang dik geweest en zou dus altijd dik blijven. Plus, mijn hele leven had ik me dik gevoeld, zelfs toen dat eigenlijk wel meeviel, dus waarom zou ik in hemelsnaam kunnen denken dat ik ook slank zou kunnen worden?

Toch ging ik van start met een groot doel: 50 Kilo afvallen in 1 jaar.

We hebben nu precies nog 44 dagen te gaan voor 2015 gaat beginnen en ik kan nu ongeveer wel inschatten dat ik dát doel niet ga halen, tenzij er een heel groot wonder gebeurd.

Waar ik inmiddels wel achter ben, is dat het afvallen van zoveel overtollige kilo´s niet gaat om alleen calorieën. Die calorieën zijn eigenlijk maar bijzaak.

Het gaat om de achterliggende redenen, de oorzaak van het overeten, het gemis van structuur, de negatieve stem in je hoofd die zegt dat je het toch niet kan. Het verdriet verwerken dat de aanzet is geweest tot het volproppen. Of gewoon een andere uitlaat vinden om je stress en gevoelens te verwerken.

Maar het gaat op een gegeven moment ook om doorzetten. Doelen veranderen en aanpassen, nieuwe doelen stellen, en plannen. Daadwerkelijk geloven dat jij je doel kan bereiken.

Het gaat om het compleet veranderen van je levensstijl waardoor je zo dik bent geworden.

Het gaat om eerlijk zijn tegen jezelf en duidelijk krijgen hoeveel je er voor over hebt om fit te worden.

Het gaat om keuzes maken die niet altijd even makkelijk zijn, zeker als je voor jezelf moet kiezen. Denken aan consequenties vóórdat je de fout in gaat, zodat je bewust verantwoordelijkheid kan nemen.

Ruim 10 maanden ben ik nu al bezig om een nieuw lijf te verkrijgen en mijn gezondheid te verbeteren.

En toch lijkt het af en toe dat ik nog geen stap vooruit ben, vooral als ik sommige foto´s van mezelf zie waarop ik nog steeds mega ben.  Dan is het makkelijk om te denken, “waar doe ik het allemaal voor…. ik kom er toch nooit, ik zal nooit slank zijn!”

Natuurlijk weet ik dat ik, zelfs al zou het niet dit jaar gebeuren, ik in 2015 gewoon doorga. Ik heb mn doelen gezet, en er is gewoon geen weg terug. Uiteindelijk, al zou het veel later zijn dan gepland, kom ik wel op dat gezonde gewicht, het kán gewoon niet anders.

Maar wat zou er gebeuren als ik die laatste 44 dagen van dit jaar er nog eens keihard en serieus voor ga? Een soort van kickstart, weer even diezelfde drive terughebben als aan het begin van het jaar.

Op 18 januari staat er een spinmarathon in de planning van maar liefst 8 uur.

Hoe fijn zou het zijn als ik dan dat 50 kilo eraf doel heb gehaald? Hoeveel makkelijker zou het gaan? Hoeveel meer zou ik er van kunnen genieten?