Mijn Gevecht Tegen De Chocoladekruidnoten

chocolade-pepernotenAl weken ben ik in gevecht met chocolade kruidnoten en helaas ik geloof dat deze oorlog blijft doorgaan tot de feestdagen weer voorbij zijn. Het is zelfs zo erg, dat ik in staat ben om in de auto te stappen om naar de dichtsbijzijnde supermarkt te rijden en zo´n zak in één keer naar binnen te werken.

Om heel eerlijk te zijn, heb ik dat inderdaad ook al een paar keer gedaan. En daarna voelde ik me natuurlijk vreselijk.

Hoe komt het toch?!?!

Ik weet hoe slecht het is. Ik weet dat ik me erna vreselijk voel. Ik weet dat het me verder van mijn doel afbrengt. En toch maak ik die zak open en begin gedachtenloos de ene kruidnoot na de andere naar binnen te werken.

Die zalige chocoladegeur, vermengd met het hartige van de kruidnoten… wat een vreselijk geweldige uitvinding, en wat vreselijk moeilijk nee te zeggen.

Vanochtend was het zelfs zo erg dat ik 4 verschillende supermarkten ben in gegaan en met een zak in handen heb gestaan. In mijn winkelmandje heb gelegd zelfs en uiteindelijk tóch zonder chocoladekruidnoten naar buiten ben gegaan.

Bij iedere supermarkt heb ik naar het etiket gekeken naar de calorieën achterop en uiteindelijk is dát iedere keer de reden geweest dat ik die zak weer terug heb gelegd. Bijna 500 calorieën per 100 gram en vaak zit er 400 gram in zo´n zakje.

1 Zakje chocoladekruidnoten is dus maar liefst 2000 calorieën ofwel de dagelijkse hoeveelheid calorieën.

Iedere keer dat ik zo´n zakje leegvreet mag ik in theorie NIETS meer eten die dag!

Bij de laatste supermarkt, de AH, stond ik zelfs met een kilo zak in mijn handen. 1 Hele kilo chocoladekruidnoten voor maar €3.69, dat kun je toch eigenlijk niet laten liggen!?

450 Calorieën per 100 gram, maar liefst 4500 calorieën in 1 zak.

Met grote aandacht weer over het hele etiket gegaan, stiekem hopende dat het toch niet zo erg zou zijn als het klonk. Tot ik de volgende woorden las:

55 Porties per zak, 1 portie van 5 chocoladekruidnoten bevat ongeveer 88 calorieën.

55 Porties … en ik wist dat als ik die zak mee naar huis zou nemen, ik al die 55 porties een voor een naar binnen zou werken, tot misselijkheid en zelfwalging aan toe.

En het drong volledig tot me door, hoe moeilijk het is om door die zelf sabotage heen te breken en er volledig vanaf te geraken. Na al die tijd dat ik nu bezig ben met gezonder eten, meer beweging, lekker sporten, mijn gezondheid voorop te zetten, blijf er altijd nog in mijn achterhoofd een duiveltje aanwezig.

En hoe graag ik zou zeggen, ach ja weet je, ik neem gewoon 1 portie om van te genieten en leg de rest weg, ik weet dat die gedachte niet realistisch is. Ik weet dat ik dat niet kan.

Vandaag is het me weer gelukt om thuis te komen zónder chocolade kruidnoten, nog maar 2 weken en dan zijn ze gelukkig weer uit de schappen!