Help! Ik heb een nieuwe uitdaging nodig!

l-7931 Sinds de marathon, nu 2 maanden geleden, ben ik maar 4 of 5 kilo kwijt. Dit terwijl ik de maanden er voor af en toe wel 2 kilo per week afviel.

Geen idee of ik op een zogenaamd plateau ben beland, maar ik geloof van niet. Voor mijn gevoel sta ik dus stil.

En dan komt er een gevaarlijke gedachte om de hoek kijken die ik maar niet van me af lijk te kunnen schudden.

Na dit jaar bijna 30 kilo te zijn afgevallen, voel ik me zoveel beter, sterker en energieker, dat ik af en toe niet zie waaróm ik nog meer zou afvallen.

Ik voel me immers goed! Ik kan me weer vrij bewegen, ik voel me opgeladen en fit. En zeg nou zelf, als je gewoon uren achter elkaar kan spinnen of ruim 100 kilometer kan fietsen, dan is je conditie toch helemaal niet zo verkeerd?

Dus op een of andere manier ben ik nu wel OK in mijn eigen gedachten.

Ik voel me weer aantrekkelijk en goed. Terwijl ik er natuurlijk nog láng niet ben! Mijn BMI is nog steeds schrikbarend hoog, om maar niet te spreken van mijn vetpercentage. Puur de statistieken bekijkend, ben ik gewoon nog hardstikke ongezond.

Ik zit nog steeds boven die “magische grens” waar ik al ruim 12 jaar boven zit en maar niet doorheen lijk te kunnen breken. En dat terwijl ik er nu zo vreselijk dichtbij ben. Zo dicht dat ik er bij wijze van spreken volgende week al onder zou kunnen zitten.

Maar wát is het dan, dat me tegenhoudt?

Ben ik al zo lang zo veel te dik, dat ik het me niet voor kan stellen hoe het is om een echt gezond gewicht te hebben? Heb ik zo lang met veel overgewicht rondgelopen, dat ik me niet eens meer kan voorstellen hoe het zal zijn om “normaal” te zijn? Of is er iets in me dat die laag vet nog nodig heeft, als bescherming of veilige haven om af en toe te schuilen?

Vanochtend tijdens het rondje op de racefiets bleef het maar malen door mijn hoofd. Het lijkt wel of die laatste 20-25 kilo niet belangrijk meer zijn. In ieder geval niet belangrijk genoeg om tegen te vechten.

Nou wil ik natuurlijk voorkomen dat ik weer omhoog ga en ben ik stiekem blij dat ik vorige maand al mijn te grote kleren heb weg gedaan. Maar ik ben me er heel erg van bewust dat ik nú actie moet ondernemen, mijn schouders eronder moet zetten en er weer vol tegenaan moet gaan, voordat het dadelijk de verkeerde kant uit gaat.

Het wordt tijd om weer een nieuwe uitdaging aan te gaan om er in ieder geval voor te zorgen dat ik volop blijf door sporten. Op 11 oktober heb ik een spinmarathon van 5 uur staan, maar dat is nog te ver weg om me te stimuleren nú door die grens te gaan.

Wat zou het geweldig zijn als ik tegen die tijd inderdaad weer een kilo of 10 kwijt zou zijn en dus vol door die mentale barriere ben heen gebroken.

Dus, …. Wie helpt me aan een goede uitdaging? Wie daagt me uit?

Ken je een extra lange tourrit? Moet ik een minimum aantal kilometers fietsen in een week? Weet je ergens een spinmarathon? Een heftige MTB route waar ik mijn tanden in kan zetten?

Wat het ook is, als je een goede sportieve uitdaging voor me weet, let me know! Wie weet ga ik ´m dan wel aan!

 

Update 22 september:

Ik heb inmiddels een “bucketlist” toegevoegd van de dingen die ik nog graag wil doen om mezelf uit te dagen, maar suggesties zijn nog steeds van harte welkom! Dus weet jij toevallig iets dat mij op het lijf geschreven is, laat het me dan horen hier onder in de commentaren!