Gelezen & Aanrader: De Verborgen Motor

IMG_0923Sinds dat ik aangestoken ben met het wielrenvirus kan je wel stellen dat ik náást lekker rond trappen, ook van alles en nog wat aan het lezen ben om beter te kunnen fietsen. Tijdens een van die Tour de France praatprogramma´s zag ik een interview met Martijn Veldkamp, schrijver van “De Verborgen Motor”.

Dit boek gaat over de psychologie van het wielrennen en eigenlijk meteen dacht ik, “die moet ik lezen!”.

Zo gezegd, zo gedaan.

Het boek is reeds een tijdje uit maar ik ben af en toe aan het terug bladeren, gewoon omdat ik het een mega interessant boek vind. Het zit dan ook vol met post-its om stukken aan te geven die ik niet wil vergeten.

Maar welke plek is nou beter om juist die dingen te bewaren… juist, hierzo!

IMG_1885Het boek gaat vooral over de verschillende soorten motivaties en waarin een geweldige topwielrenner nou verschilt van een gewone topwielrenner. Waarom de een nou nét dat stukje verder, harder, beter gaat, waarom de een net iets meer gedreven is dan de ander en hoe allerlei omstandigheden van buitenaf net dat verschil kunnen maken. Het gaat in op motivaties, tactieken en achtergronden in allerlei verschillende overwinningen en wat wij daar van kunnen leren.

En ik kan niet anders zeggen, als vrijwel leek, dat ik het gewoon een mega interessant boek vond dus.

Meteen al in het begin gaat het over de kracht van renners in een peleton en kopgroepen en waarom de onderlinge verhoudingen in een kopgroep een race kunnen maken of breken. Het legt ook de psychologie uit van de fietser in een peleton en waarom renners in groepen beter presteren. Niet alleen vanwege de overduidelijke redenen maar juist ook de prestatie drang en verantwoordelijkheid.

Zo legt het bijvoorbeeld een onderzoek van Harkins uit: Renners gaan beter presteren als ze het idee hebben dat hun eigen bijdrage door andere renners goed te evalueren is. De zogenaamde sociale facilitatie. En hoe deze een impact heeft op allerlei verschillende type renners en hoe het het succes van een kopgroep beinvloedt.

IMG_1955Verder is er een heel stuk gewijd aan sportpsychologie en waarom analyses van prestaties zo belangrijk zijn om toekomstige uitkomsten te verbeteren.

Martijn legt dit alles op een zeer aantrekkelijke manier uit en dat maakt het dat ik het boek ook zo uit had.

Als je het boek een beetje aandachtig leest, zul je zelf veel tips eruit kunnen halen die ook je eigen niveau kan verbeteren. Zo staan er bijvoorbeeld een paar handige methodes in om angsten weg te halen of verminderen die ook gebruikt worden door profwielrenners die na een hevige val merken dat hun prestaties op bepaalde vlakken slechter zijn geworden.

Ook wordt de kracht van geloven in je eigen kunnen geanalyseerd en wordt er uitgelegd juist hoe belangrijk dit soort visualities en vertrouwen zijn. Gedachtetraining worden in dit geheel aanbevolen als een andere manier om je prestaties te verbeteren.

Al met al zeker een aanrader!