Doelen Van Mijn Persoonlijke Helweek

De Gouden Regels van de Helweek, aangepast aan mijn doelen:

Quit-SlackinStart maandagochtend (3 november dus) en stop zondagavond (9 november)

Sta elke ochtend om 5.00 uur op dit is ruim een uur eerder dan normaal, maar ik geloof niet dat ik daar erg veel problemen mee ga hebben. Wat me wel heel belangrijk lijkt, is dat ik de avond ervoor al vast kleding klaar leg. Op die manier sta ik meteen aangekleed naast mijn bed, ready for action!

Ga elke avond om 22.00 uur naar bed. Dit gaat behoorlijk lastig worden, want ik spin vrij vaak ´s avonds. Daarna douchen en dan pas avondeten. En vaak zit ik nog te hypen op de bank met nat lang haar tot minstens 11 a 12 uur. Dus hier moet ik even goed naar kijken, hoe ik dit ga oplossen, want ik wil toch niet mijn spinnen gaan missen.

Werk extreem hard, wees gefocust en plichtsgetrouw. Kijk, dát heb ik nodig, dat schiet er bij mij nogal in. Af en toe krijg ik het idee dat ik een ADHD-gevalletje ben, dus vooral die focus gaat een goede oefening zijn.

Ben bewust van jouw modus en focus. Ook dit gaat een hele opgave worden. Ik werk vanuit huis en mijn “werkmodus” is vaak ver te zoeken. Vooral ook omdat ik “altijd thuis ben” en ik dus van alles “tussendoor” kan doen.

Ga weloverwogen om met verschillende rollen. Vooral mijn “werkrol” is nogal afgezakt dit afgelopen jaar, en het is weer tijd volle kracht vooruit te gaan. Dit betekent dat ik met een kookwekkertje op mijn bureau ga werken, in blokken van 30 minuten. Met het plannen van mijn to-do lijstjes ga ik hier ook rekening mee houden, dat de meeste to-do´s op te delen zijn in diezelfde blokken.

Ben de hele week positief en handel oplossingsgericht. Dit zal zeker met goede planning, goedkomen.

Ben daadkrachtig en proactief. Haha, dit gaat wel een behoorlijke ommekeer betekenen voor me geloof ik, ADHD-symptomen en uitstelgedrag gan grondig aangepakt worden geloof ik.

Neem kwalitatieve rust. Ik neem aan dat hier de 7 uur slapen mee bedoelt wordt, maar nu zat ik toevallig een boekje te lezen waarin hier ook over gepraat werd. Het belang van kwalitatieve rust zodat je supersnel kan herstellen en dus beter presteren. Het ging hier niet alleen over het feit dat je genoeg uren slaapt, maar vooral ook dat je er voor zorgde dat de plek waar je slaapt, geborgen en goed voelt. Van te voren al rustig terug schakelen, dus geen smartphones, ipads en tv (dat laatste komt goed uit!), genoeg frisse lucht in de slaapkamer, geen rommel om je heen etc. Plus ik neem aan dat het sporten en gezonde eten, een extra duit in het zakje zullen doen.

Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk. Lijkt me leuk, zeker nu ik een “half nieuw lijf heb” en ik eigenlijk niet meer goed weet hoe ik me moet kleden. Verder zit ik het grootste gedeelte van de dag eigenlijk in joggingbroek/t-shirt/trui, gewoon omdat dat relaxed en wel zo makkelijk is, maar een keer wat extra aandacht kan geen kwaad.

Laat alle privé aangelegenheden tot de avond wachten. Nou moet ik zeggen, dat dit sowieso al gebeurt, maar dat ik eigenlijk een stapje verder wil gaan. Door de jaren heen is het er ingeslopen dat we voor de tv eten terwijl we een serie zitten te kijken. Dus ik denk dat ik deze (voor mij) tv-loze week ga gebruiken om weer over te schakelen naar het eten aan tafel, en wat meer aandacht hebben voor elkaar op dat moment. Kan nooit kwaad lijkt me 😉

Gebruik geen social media onder werktijd. Goed, time for the big guns. Dit gaat moeilijk zijn, zeker omdat ik op het internet werk en het zo damn verleidelijk is om even snel facebook te checken. Hiervoor ga ik een add-on installeren om gedurende een bepaalde tijd iedere dag de toegang naar social media te blokkeren. De add-on die ik ga gebruiken heet Leechblock en schijnt vrij gemakkelijk in gebruik te zijn. Ik ben benieuwd!

Beperk gesprekken met collega’s tot een minimum. Ik werk alleen dus dat moet lukken, ….

Sport minstens één keer per dag. “Yippie! met nadruk op minstens!” Dat was mijn eerste gedachte toen ik de regel las. Maar de helweek zou de helweek niet zijn, als ik geen stapje éxtra zou zetten. Ik sport namelijk al vrij regelmatig en meer dan eens langer dan een uur per dag.

9e5aa7c3f43b0b1e82c0febf62950958Nou moet ik zeggen dat ik dit afgelopen jaar meer dan ééns te horen heb gekregen dat ik moest uitkijken niet “teveel te sporten want dat is niet goed”. Ik kan iedereen meteen gerust stellen, ik ga niet 24/7 sporten, zelfs niet 12/7 … maar ik wil wel iets doen waar ik door gemotiveerd raak. Dus ik zat wat rond te zoeken op internet (vooral ook om uit te vinden “hoeveel dan teveel is”) en kwam op een pagina Jim Langley.

Deze man fietst al jaren dag in dag uit, iedere dag minimaal 1 uur en dat doet hij al langer dan 17 jaar, zonder ook maar 1 dag te missen.

In het Engels heet dit fenomeen “streak athlete”, een sporter die iedere dag minimaal 1 uur zijn sport bedrijft. En het grappige hier is, dat Jim rond zijn veertigste begon te denken, wat kan ik doen dat speciaal is. En zo, vanuit zijn liefde voor fietsen, aan de “1 hour cycling streak” is begonnen. En grappig, omdat ik nu ook rond mijn veertigste zit en ook iets “speciaals” wil doen.

Dus de helweek gaat de start worden van minimaal 1 uur per dag sporten, iedere dag. Dit kan zijn wielrennen, dit kan zijn spinnen, krachttraining, mountainbiken, met de hond lopen, whatever. Weer of geen weer, spierpijn, hoofdpijn, het maakt allemaal niet uit. Vanaf de helweek wordt er gewoon iedere dag gesport.

Maar TIJDENS de Helweek, wordt er MÉÉR gesport en het plan is dan ook om meteen na het opstaan eerst een rondje met de hond te lopen (snellopen, niet hardlopen) en daarna de fiets te pakken voor een blokje om op de dagen dat ik niet ´s ochtends krachttraining doe.

Eet de hele week gezond. Dit is echt super belangrijk, en gaat de laatste tijd helaas nogal eens fout! Dus de helweek gaat voor mij ook weer het start signaal zijn van de focus op de gezondheid. En ik zou mezelf niet zijn, als ik dat niet “super extreem” aan zou pakken, dus hier komt het:

Na het lezen van Supersnel Herstel van Janneke vd Meulen ga ik de hele week stoeien met groente en fruit. Dit is iets waar ik al maanden, zo niet jaren mee rondloop, namelijk dat ik er van overtuigd ben dat dát de echte basis is van goede voeding. En ik weet van mezelf dat áls ik voornamelijk groente en fruit eet, de kilo´s eraf vliegen, ik vol goede zin en energie zit en ik me gewoon lekker voel.

Punt is wel, dat je altijd van allerlei tegenstrijdige dingen hoort om je heen. “Als je zoveel sport als jij, moet je wel veel koolhydraten en eiwitten eten hoor” (as in pasta en vlees/vis), en “als je vegetariër bent, kom je van alles te kort”. En dan nog maar niet te spreken van alle tegenstrijdigheden over margarines, zuivelproducten, granen, etc, je kan er onderhand geen wijs meer uit.

Dus mijn DOEL deze helweek, is om 7 dagen lang behoorlijk veel te sporten, terwijl de voeding voornamelijk uit groente en fruit bestaat. (en misschien wat zaden, pitten, peulvruchten en pseudo-granen, maar daar ben ik nog niet helemaal uit). Hiernaast heb ik zelf nog een klein plannetje in mijn hoofd, iets waar ik al heel lang over loop te denken, wie weet is de Helweek wel de aanleiding om dat eindelijk écht door te zetten.

Verder wil ik deze week ook de nadruk leggen op studie. Ik ben namelijk een hele tijd geleden 2 cursussen begonnen en het is onderhand tijd dat ik die afrond. De ene is “Voeding en Gezondheid” en de andere “Orthomoleculaire Suppletie”.

Laat de tv uit. Lijkt me een prima plan. Dan erbij, door al hetgeen ik gepland heb, geloof ik niet eens dat ik nog tijd heb om tv te gaan kijken … Meer quality time, meer genieten, meer bewegen en hopelijk goed slapen.

Sla één hele nacht over. En net als ik heb gezegd, “hopelijk goed slapen”, komt het addertje tevoorschijn. De donderdag moet je volgens de Helweek een hele nacht wakker blijven en doorgaan. Dit om je angsten aan te gaan en compleet uit je comfortzone te stappen. Nou zit ik al ruim een week te denken, waar ik bang voor ben of hoe ik uit die comfortzone kan stappen. En ik ben er nog niet uit …

Het Grote Doel van Mijn Helweek

dream-111Dat zijn dus de gouden regeltjes van de Helweek, maar volgens mij moet er iets “groters” gebeuren, niet alleen maar de puntjes op de i. Een echt persoonlijk DOEL. Daar zijn volgens mij ook de voorbereidingsweken voor nodig, er achter komen wat je precies wilt halen uit deze week en er voor zorgen dat je tijdens de Helweek al een goede start maakt.

Nou zat ik van de week te praten met mijn moeder over het gedeelte “Feedback” en wat mijn slechte eigenschappen zijn. In een vorige post had ik al gezegd dat ik geen feedback ga vragen omdat ik teveel jaren (voor mijn gevoel dan in ieder geval) niet mezelf heb kunnen zijn en me teveel heb gericht op wat anderen van me denken.

Voor de oplettende lezer, dat is meteen slechte eigenschap numero 1!

Dus uiteindelijk toch nog overstag gegaan en hier en daar wat rond gevraagd…

Mijn tweede slechte eigenschap is dat ik toch ook wel vreselijk koppig ben en eigenwijs. Ik doe de dingen graag op mijn eigen manier, “want dat is natuurlijk de beste”, zei ik ironisch glimlachend…

Maar die slechte eigenschap heeft me dit jaar wel geholpen om door te zetten, voor mezelf te kiezen, wat meteen laat zien dat slechte eigenschappen ook zomaar stiekem goed kunnen zijn. Het is maar net hoe je er naar kijkt.

De derde slechte eigenschap die naar boven kwam, is dat ik toch best wel een beetje een ADHD gevalletje ben. Snel enthousiast maar ook super snel afgeleid. Ik spring van de hak op de tak en verlies ook snel interesse als ik ergens niet 100% voor ga. En ik stel dingen vaak uit en zit dan vlak voor de deadline in de stress.

Ik geloof dat het die eigenschap is, waar ik gedurende de Helweek het een en ander aan wil veranderen werken. En vooral het uitstellen zal grondig aangepakt worden.

De Helweek wordt voor mij dus het aangewezen moment om stil te staan bij hetgeen ik tot nu toe heb bereikt, hoe ik dat verder wil ontwikkelen, een verdere planning om doelen te bereiken met de focus op het integreren in mijn dagelijkse leven op een manier die niet alleen voor mij positief is.

Ik wil met dit project niet alleen écht uitvinden wát ik belangrijk vind maar vooral ook hoe ik dat ga bereiken. De voorbereidende weken ben ik daar al volop voor aan het gebruiken en eigenlijk ben ik er al maanden mee bezig. Allerlei ideeën staan al op papier, allerlei aantekeningen gemaakt, mind maps etc. En het begint een beetje vorm te krijgen hoe ik een en ander wil gaan doen.

Want alleen maar dromen heeft geen zin, ik moet een plan van uitvoering hebben!