De eerste dag van de rest van mijn nieuwe leven

IMG_96401 januari 2014

De dag dat het overgrote gedeelte van de Nederlandse bevolking ligt uit te buiken van oliebollen en bij aan het komen is van een heftig jaarwisseling.

Vandaag is ook de dag dat diezelfde mensen beginnen met de beste voornemens, om dit jaar dan écht het beste uit zichzelf te halen.

Gelukkig hoef ik niet meer te stoppen met roken, ik ben al ruim 5 jaar tabaksvrij. Maar waarschijnlijk sta ik dit jaar voor de grootste uitdaging van mijn leven. Het voorgoed kwijtraken van mijn overgewicht en alle bijbehorende problemen.

Volgens de site van de hartstichting is mijn BMI 43.3. “Dit betekent dat ik ernstig overgewicht (extreme obesitas) heb. Ik heb een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten. Ik moet proberen mijn gewicht te verlagen. Elke kilo minder telt. Door gezond te eten en meer te bewegen, verlaag ik mijn risico. Ik moet mijn huisarts om advies vragen.”

Om een BMI te halen van 25, moet ik ongeveer 55 kilo afvallen. 55 Kilo. Ik sleep dag in dag uit bijna een extra mens mee, overal waar ik ga en sta.

De laatste weken heb ik me voorbereid op wat nu komen gaat. We hebben nog gezellig een kleine rondreis door Spanje gemaakt en ik heb genoten van alle tapa´s, biertje en wijntjes. Maar los daar van, heb ik een plan.

Vanaf 1 januari ga ik 100 dagen geheel alcohol- en suikervrij. Daarnaast ga ik puur gezond onbewerkt voedsel eten, dus geen pakjes en zakjes gedoe meer met alle conserveringsmiddelen en andere troep. Maar de allergrootste focus gaat liggen op sporten en bewegen op alle mogelijke manieren.

Ik ben er compleet klaar mee. Ik heb er genoeg van dat mijn overgewicht mijn leven beheerst en beperkt. Ik ben het zat geen energie te hebben om te kunnen genieten van het leven.

Ik kies voor mezelf, want ik ben het waard!