100 Dagen Alcoholvrij

10003072_625474917508136_1123929591_n

Een van de keuzes die ik heb gemaakt, is om alcoholvrij te gaan voor een periode van 100 dagen.

Het rare is toch eigenlijk wel dat juist deze keuze van alle veranderingen die ik heb doorgevoerd in mijn leven, het meeste aandacht krijgt van mensen om me heen.

“Had je problemen met alcohol dan?”, “Zoveel dronk je toch niet” of “Ja maar je kan toch best af en toe wat drinken” zijn toch wel de opmerkingen die ik het vaakst hoor.

Nee, ik had geen problemen met alcohol in de zin alcoholiste te zijn of zo.

Ik kon af en toe goed door drinken als ik op stap was of tijdens een feestje of zo, maar was zeker niet afhankelijk van alcohol. Kon zonder probleem dagen, weken zonder ook maar 1 druppel. Het scheelt natuurlijk behoorlijk in calorieën, of je wel of niet drinkt. En ja, natuurlijk kan je best af en toe wat drinken.

Maar gedurende de afgelopen 100 dagen heb ik er bewust voor gekozen dat NIET te doen en ik wil eigenlijk graag uitleggen waarom.

Als ik namelijk terug kijk, zijn er veel momenten geweest waarop ik weet dat ik een aantal glazen dronk om me “losser” te voelen, of “meer op mijn gemak”. Dan werd het maken van contacten gewoon makkelijker, en hoefde ik me niet zo bewust te zijn van mezelf. Het werd makkelijker gewoon lol te maken en niet continue te denken.

Het hele proces waar ik nu door heen ga, is echter juist gericht op wel bewust zijn en totale verantwoording nemen voor hetgeen ik doe in en met mijn leven. En, als ik alcohol gebruik om juist even “niet volledig bewust te hoeven zijn”, dan is het juist belangrijk om die alcohol NIET te gebruiken. Ik wil juist graag lol kunnen maken zónder daar iets voor nodig te hebben.

Volop kunnen genieten en lol maken zónder.

En ja, het is af en toe pijnlijk duidelijk dat ik het moeilijk vind los te gaan op een lekker nummer, gewoon omdat ik nog niet zeker genoeg ben in mijn eigen lijf. Ik voel me nog steeds veel te zelfbewust daarin. Misschien is het schaamte, noem het wat je wilt.

Maar pas als ik echt géén drank meer nodig heb om me op ieder moment OK te voelen in mijn eigen lichaam, denk ik dat ik weer gewoon af en toe een glaasje kan drinken.